tisdag 31 januari 2012

Pappa, jag behöver din hjälp!

För några veckor sedan köpte jag en sån här! Men pappa, eller nån annan.. vad är det för något? Folk är inte överrens så vi har därför inte lyckats reda ut det än.

Jag köpte den mest för att jag såg en i en inredningstidning en gång.. och där såg den fin ut. Sen kostade den inte mer än 15 kronor. Antagligen urdåliga argument? Men den ser lite fin ut där den står i köksfönstret.. Tillsammans med en blomma, en gammal hushållsvåg, prydnadsburen, två ljusstakar, ett dagispyssel och en näversko :-)

Plantering och odlingsplaner



Om ni inte redan märkt det så går jag här hemma och drömmer lite om våren och sommaren. Det känns faktiskt minst lika nytt och roligt som ifjol att möta sommaren här på gården. Den här bilden tog jag från köksfönstret vår första dag här i huset.

I höstas förberedde vi lite för odling. Det jordgubbsland som gav en stycken jordgubbe tog vi sticklingar ur och planterade i pallkragar. Vi planterade även nya plantor. Det gamla landet sparade dock  eftersom vi (hm, jag?) inte kunde bestämma hur mycket trädgårdsland jag ville ha. Nyponbuskarna blev vi kvitt, vilket känns riktigt bra. Dom är ju bara fina en kort stund och i övrigt mest stickiga. Sen satte vi också två rönnplantor, en till varje barn. Hoppas dom lever efter denna vinter! Undrar också hur häggmisplarna mår, som brutits av utav all denna snö. Rosorna fick övervintra, fastän jag egentligen inte gillar dem. Och pionen, den bara måste överleva! Den var riktigt fin. Fler sådana vill jag ha!

I en hop andra pallkragar sattes lite allt möjligt på övervintring, såsom perenner som skänktes från höger och vänster. Ska bli kul att se i vår vad allting egentligen var! Och hitta plats för allt. En gigantisk rabarberplanta sattes utanför och lite vårlökar hamnade där också. Men med tanke på alla rådjuren i trädgården försvinner de nog före de hinner blomma. Nåja, snart får jag ialla fall börja planera lite frön.. I sommar och höst hoppas jag få egna tomater, gurka, paprika och morötter.. kanske lök och lite kryddor. Och massivs med bär, förhoppningsvis!

måndag 30 januari 2012

Formuleringssvårigheter

Nej alltså, ikväll kan jag verkligen inte formulera mig. Jag har så mycket på lager, så mycket halvskrivet.. Men det blir bara blaj av alltihop! Så jag återkommer imorgon efter lite sömn.

Lämna ett middagstips om du har! Det måste vara i kategorin "gott, barnvänligt och lättlagat".

söndag 29 januari 2012

Pärstamp?

Jag har på mina loppisrundor sökt efter ett köksredskap. Ett i gammal utformning, som slår alla nytillverkningar. Tyvärr utan framgång! Idag tänkte jag att jag skulle ta till nätet som hjälp. Men hur lätt är det när man egentligen inte vet vad det man söker efter heter?

Pärstamp? Potatisstamp? -stomp? Men så till slut..

"Potatisstöt är ett köksredskap som används för att mosa kokt potatis (eller andra rotfrukter) för att göra mos. Den används vid tillagning av bland annat potatismos och rotmos. Ett alternativ om man ska göra potatismos är att använda en potatispress. Potatisstöten är ett väldigt vanligt förekommande köksredskap i Västerbotten, och kallas där för Pärstamp, medan själva potatismoset kallas för Pärstampa. I Västerbottens grannlän används redskapet dock inte alls i samma omfattning" Källa: Wikipedia

Tyvärr hittade jag ingen på nätet heller. Så jag går väl fortsätta leta! Nu vet jag ju ialla fall vad jag söker. Och ni som vill hjälpa mig.. Jag söker bara efter en äldre variant likt den på bilden.

Ja, tack.

Jag skulle nog ljuga om jag sa att det inte är med lite blandade känslor som jag i förra veckan tackade ja till ett jobb. Men T ska ta över föräldraledigheten och vara hemma istället för mig och jag är glad att han denna gång kommer få mer tid hemma. Jag är också glad för möjligheten och att förhoppningsvis få vidga min bekantskapskrets härikring något. Det här jobbet drar heller inte igång förrän i april, så jag ska nog hinna vänja mig vid tanken innan dess. Den enda tanke jag inte hinner vänja mig vid är hur fort tiden gått, och fortsätter gå.. jag tycker lillebror kom till oss.. igår?

lördag 28 januari 2012

Sommarlek till trädgården

När jag nattade dottern ikväll frågade jag vad hon ville göra imorgon. Svaret kom väldigt snabbt. "Åka till lekparken!" Synd bara att lekplatserna ligger under en väldans massa snö och att det är flera månader kvar innan det är möjligt att leka där igen. Så vi pratade istället, ännu en gång, om sommaren och att vi ska ordna med både sandlåda och gungor hemma på gården när snön smält bort. En idé hon verkligen gillar!

Så efter att hon somnade har jag suttit här framför datorn och sökt efter klätterställningar, sandlådor och gungor. Den här bilden hittade jag från Bauhaus och den är i stil med vad jag hade tänkt mig. Kommer den in till våren igen får vi nog ta oss en kik på den!

torsdag 26 januari 2012

Hemma igen

Hemresan på ungefär 15 mil tog oss längre tid än vanligt idag. Barnen grät och var hungriga i omgångar. Dessutom lyckades lillen bajsa ned precis alla kläder innan vi var halvvägs. Sen snöade det onödigt mycket. Men efter matpaus, kisspaus och klädbyte slocknade de små (och jag) i bilen.

Nu är vi i vilket fall hemma! Jag har ont i huvudet och längtar nu efter att krypa ned i min egna säng. Lillebror har dock riktigt otäck, kruppliknande hosta och dottern har också börjat klaga över förkylning ikväll. Så vi får väl se hur det blir med den där sömnen..

Ju fortare det blir morgondag desto bättre.. På golvet i vardagsrummet ligger nu ett antal stora kartonger och väntar och i badrummet nere är det nu klart för att imorgon montera upp de nya badrumsmöblerna. Resten av familjen sover redan, så jag tror det får vara dax även för mig!

onsdag 25 januari 2012

Äntligen!


Än är det nästan nattsvart ute. Men igår gick solen så högt på dagen att den kunde lysa in genom fönstren på övervåningen. Äntligen! Själv spenderade jag trots det tid i källaren där jag nu hunnit avlägsna ungefär hälften av all färg på den gamla gustavianska soffan. Såhär såg det ut vid källaringången igår.

Vid lunch idag lämnar vi vårt vinterland med slutmålet hos barnens mormor och morfar ovanför Umeå. Så hej för ett dygn!

tisdag 24 januari 2012

Sparkföre

Jag kom precis in efter en kort tur med sparken. Jag kan inte minnas att jag varit med om så bra sparkföre på väldigt många år! I städerna är det ju oftast välsandat. Men inte här :-)

Hemkommen är jag från mitt andra träningspass sedan barnen föddes. Det känns bra och roligt, inte bara i träningssyfte. Jag har faktiskt inget träningsmål. Målet är nog egentligen att komma mig ut en kväll i veckan för att få chansen att träffa nya människor här i trakterna och för att andas (flåsa?) lite egen luft. Träningsvärken får jag på köpet bara.

måndag 23 januari 2012

Definitionen av ingenting



Idag har jag tvättat. Det ryms inte ett plagg till på sträcken i tvättstugan. Åtminstone inte förrän dagens tvätt har torkat. Men snart är kläderna torra, ihopvikta och på väg in i garderoberna igen.

Ikväll åkte T på sparktur med dottern och väl hemma igen frågade han vad jag hade gjort. Ingenting, blev mitt svar. Men jag insåg efter en stund att "ingenting" kanske inte var rätt svar. Jag hade ändå gjort matlådor, diskat undan i köket, torkat golven på nedervåningen, hängt en maskin med tvätt, gett lillen mat och gjort honom redo för natten.

söndag 22 januari 2012

Passa på

Var tredje vecka har vi en ledig vecka tillsammans. Den veckan är välbehövlig för oss alla! Det känns riktigt bra att gå och lägga sig snart och veta att vi imorgon vaknar för att bara vara tillsammans. I en hel vecka. E har önskat frukost och film i sängen imorgon. För henne är det viktigt att vi gör saker "aaaallihopa tillsammans" och sånt blir det ju tyvärr lite av under T's två intensiva arbetsveckor. Så på den tredje veckan försöker vi passa på!

Inga måsten väntar imorgon. Men saker att göra finns det gott om. Det är bara att välja och vraka bland städning, snöskottning, pyssel, lek, tvätt och tusentals andra grejor. Kanske får jag också en stund över till min soffa.. men bara kanske.

Nya badrumsmöbler





Till veckan ska vi hämta våra nya badrumsmöbler! Än om vi inte kommer renovera ytskikten nu så känns det befriande med lite skåp att gömma undan saker i. I badrummet nere tar en hel möbel plats. Den ser ut som på första bilden, men är något mindre. Spegelskåpet tror jag hamnar ovanför badrumsmöbeln nere och så får den andra medföljande spegeln hamna på toaletten på övervåningen istället.

lördag 21 januari 2012

Jag längtar efter..

Doften av hägg och syrenbuskar.

Solens värme. (Och lite grann efter mitt långa hår!)

Glasspauserna på bron.

Mera trädgårdsarbete.

Tunna sommarkläder..

Blomster!

Klänningar, solbränna och sommarben.

Att få torka tvätten utomhus.

Trädgårdsbär!

..och dagar vid vattnet.

Pysselverkstad

Idag har vi haft pysselverkstad här hemma. Jag tycker att det är jätteroligt att E kommit på det men hennes tålamod räcker inte särskilt långt. Innan vi var färdiga hade vi dragit fram alla pysselgrejor som vi hade här hemma i gömmorna. Men vad gör det.

I källaren finns mitt pyssel, men det har jag inte hunnit med idag. Där håller jag på att spraymåla några gamla ramar som jag fått från farmor. Ett lager till återstår sen ska jag bara bestämma vad som ska ramas in!

torsdag 19 januari 2012

Hur dagen började?

Jo, det började med att lillebror vaknade onödigt tidigt.. efter fem nångång. Jag tittade lite senare ut och förstod att jag inte skulle kunna backa ut bilen ur garaget. Det fick bli att gå till dagis. Sambon var redan på jobbet och jag började skotta, men insåg fort att jag inte skulle hinna få undan all ny snö innan vi var tvungen att gå. Jag satte lillen i vagnen och bad E gå uppför vår väg. Men hon vägrade och lillen var trött och skrek. Så jag fick lyfta i de båda i vår gigantiska syskonvagn och ploga oss uppför vägen.

Helt slut och väl frammde på dagis ville E inte säga hejdå. Men lillebror hade ialla fall somnat. På vägen hem kunde jag se hur alla hus plötsligt slocknade. Strömlöst igen. Jag tog tag i skottningen och hann köra snöslungan ungefär halva vägen mot gården innan lillebror var vaken. En sån tur då att svärfar redan var på väg för att hjälpa mig. In och koka välling och varma vatten på gasolköket. (Nu är jag snart en riktig hejare på det där!)

Ett större snöfall här verkar ofta resultera i strömavbrott. Till saken ska tilläggas att innan jag flyttade hit aldrig i mitt liv varit med om strömavbrott längre än kanske en kvart. Fyra timmar höll det i sig idag och numer känns det nästan överkomligt. Idag var det ju dessutom mitt i ljusan dan, med bara ett barn hemma och dessutom kom Sandra på besök och surrade bort lite tid.

Jag skulle inte för allt i världen byta all vår snö mot regn, slask och plusgrader. Men något mellanting måste det väl ändå finnas? Snödjupet mitt på gården är drygt 80 cm. Och redan imorgon faller minst 10 cm till.. Håller ni en tumme för att vi slipper mer efter det?


(Fungerar det bättre att kommentera nu? Har ändrat lite i inställningarna.)

Mer för pengarna

Clara skrev häromdagen om bostadspriser, bland annat. Att en lägenhet sålts på Östermalm till priset av 100.000:-/kvm. Hon konstaterade också att dom skulle fått två kvadratmeter i Stockholm storstad för deras hus. Jag lämnade en kommentar att vi kanske skulle kunna få fyra men att vi istället för en lägenhet på fyra kvadrat fick en trädgård på ca 2000 kvm, ett hus i två plan (+ källare) och dubbla garage. Med den kommentaren fullkomligen strömmade folket hit.

Och det är ju helt galet egentligen! Hur olika långt pengar räcker..

Förutom jobbet som min sambo fick var den andra stora anledningen till att vi valde att flytta möjligheten att få så mycket mer för pengarna. Vi fick inse att vi aldrig skulle ha råd med ett hus medan barnen var små om vi bodde kvar i Umeå, medans vi här kunde köpa ett till priset av en kontantinsats däruppe. Sen finns det ju för och nackdelar med allt. Som jobb, valmöjligheter, avstånd osv. Sen var det ju inte alla dagar i Umeå som vi hade en sådan morgon som imorse..

onsdag 18 januari 2012

Ge mig en rubrik!

Ja, ge mig något att skriva om så kanske förhoppningsvis inläggen blir fler igen :-)

tisdag 17 januari 2012

Vintersömn



Nu är det inte allt för länge kvar tills dess man får väcka perlagonerna igen. De övervintrar nu i ett mörkt, svalt rum i källaren. Jag har aldrig tidigare försökt att klara blommor över vintern, så det ska bli väldigt intressant att se om de tar sig igen till våren.

söndag 15 januari 2012

Småbarnsåren

Jag har haft jättebra samtal med nära och kära under en period på slutet och jag inser att vi pratar alldeles för lite med varandra. När man väl öppnar sig och delar med sig så inser man att man inte är ensam, trots att man till en början kanske trodde det. Yta och fasad har blivit större och viktigare än vad vi vill tro och törs erkänna.

Småbarnslivet är tufft, praktiskt och krävande. Att vara föräldrar och samtidigt upprätthålla den kärleksfulla delen av det förhållande som man en gång hade är näst intill omöjligt. Det betyder inte att jag inte älskar mina barn och min sambo och att jag inte uppskattar småbarnsåren - för det gör jag. Också. Jag menar bara att livet inte är rosaskimrande och enkelt. Men att ingen törs säga det.

Dessutom verkar det inte längre bara handla om att sträva för sin egen lycka och ett hem som fungerar. Idag ska man också ha en bra utbildning, göra karriär, tjäna stora pengar, klä sig själv och barnen i dyra kläder, renovera hemmet, ha en flådig bil och dyra prylar, vara vältränad och åka utomlands en gång per år. Hur har folk tid? Råd? Hur orkar man? Orkar man verkligen?

Vi har prioriterat bort många av dessa saker och fokuserar på att ha så mycket tid som möjligt att vara tillsammans allihopa. Visst saknar vi också delar av det vi valt bort, men i det stora hela är vi ändå nöjda. Men det räcker heller inte. Man ifrågasätts ändå av samhället hela tiden varför man gör sina val och måste också övertyga och försvara sig.

Jag känner mig ärligt stressad ibland av alla osynliga krav. Jag önskar att vi hade råd och tid att renovera vårt hus, men i dagsläget är det oviktigt. Dessutom skulle vi aldrig orka. Att tjäna pengar och få vardagen att snurra är viktigare än en bra utbildning och heta något på papper. Och vältränad och inne kommer jag aldrig att bli för något sådant intresse har jag inte.

För mig är inte ytan så viktig, jag delar gärna de här med er och såhär efter de samtal jag haft med andra så tänker jag sluta tro att andra har det så förbaskat bra och enkelt. Fortsättningsvis ska jag bara lägga min energi på att få så bra och välfungerande småbarnsår som det bara är möjligt. Utifrån vad vi själva tycker.

fredag 13 januari 2012

På väg

Jag har packat för ett dygn på egen hand. Jag har bestämt att lämna bilen hemma och åka buss och tåg istället för att själv köra. Planen är att först åka ut till mina föräldrar för middag, sen ikväll ska jag åka tillsammans med lillebror åka och dansa. Imorgon passar jag på att träffa nära och kära och kanske göra en sväng i stan innan tåget sedan går åter hem.

torsdag 12 januari 2012

Vänta nu!

Varför använder man sig av "As Good as it Looks" på kattmat? Det är ju inte de fyrbenta som själv handlar och av oss tvåbenta som istället gör det kan väl ingen tycka att det ser aptitligt ut?

Tulpaner

Nu börjar jag längta efter blommande växter, men det är ju lite för tidigt för det än. I blomsteraffären kunde jag i princip bara hitta Hortensior, som visserligen är väldigt fina.. men idag också med ett pris i överkant. Så tills vidare blev det finfina tulpaner från Konsum :-) Kanske att utbudet och priserna är bättre i Umeå till helgen.

onsdag 11 januari 2012

Med svarta hjärtan

Det är inte lika roligt att köpa kläder längre. Det är mycket roligare och enklare att handla till barnen. Oftast går jag bara runt och känner lite på plaggen och konstaterar redan innan jag provat att de nog inte passar mig. Dessutom hatar jag verkligen att klä av och på mig i varenda affär.

Men idag var det min dag och jag hade faktiskt lite flyt ett tag. Jag hittade lite allt möjligt! Däribland denna blusen som jag verkligen föll för.

Örnsköldsvik nästa

Jag är på väg för att träffa min syster i Örnsköldsvik idag. Det ser jag fram emot, men åh(!) vad jag önskar att jag fick sova några timmar till först. Inatt har barnen turats om att vakna. Glada, ledsna, pratsjuka och hungriga. Men jag antar att det bara är att rycka upp sig.

tisdag 10 januari 2012

Vintervitt

Det har varit riktigt vinter och kallt några dagar. Det knarrar under skorna när man går i snön och kylan biter i fingrarna när man tar av vantarna. Vi har dock hittills klarat oss från en sån där pangvinter med 30 minusgrader som vi hade i fjol. Tackochlov för det. Nu när solen emellanåt visar sig så känns det som att vi kanske kan klara oss från det.

Jag packade in båda barnen och åkte iväg på loppis idag. På den lilla vägen ut var det så vitt att jag nästan blev snöblind när solen skymdes och den tunga snön har böjt grenarna på träden så att det hängde ut över vägen. På några ställen bildades någon sorts trädtunnel att passera under.
Men idag fanns ingenting spännande. Mest rat. Men jag hittade en hålslev och det behövde jag.

måndag 9 januari 2012

Havrekex

Det finns fortfarande kvar av havrekexen jag bakade till jul, men efter kvällens fika så är det bara två kvar. Dom är goda som bara den! Så jag tänkte att ni kanske vill ha receptet? Man behöver ju inte nödvändigtvis bara ha havrekex till jul.

Jag gjorde en fjärdedels sats av detta recept och rekommenderar er att åtminstone halvera receptet om ni inte bakar för ett helt fotbollslag. Och jag är glad att jag inte orkade kavla mina jättetunna. De var minst lika goda med lite tjocklek. Men det är ju en smaksak såklart.

I syltkokartagen

Ja, här kokas det sylt ikväll.

Lingonsylt går åt som bara den hos oss. Passar till det mesta faktiskt! Om ni frågar mig. Sambon är inte helt överrens om att det funkar till julkorv och köttgryta. Men jorå. Utöver två stora burkar lingonsylt blev det en burk blåbärssylt när jag ändå höll på. Det kan man ju heller inte vara utan!

Tänkvärt

Bråttom

Lilla Skrutt har alltid brått
jämt är hon på väg
hon får flänga som ett skott
med för stora steg

Upp på morron klockan sex
Vakna, skynda på!
Kastar i sig mjölk och kex
Skrutt, vi måste gå!

Raska på till bussen nu!
Heja, Skrutten min!
In på dagis klockan sju
med mössan ut och in

Av med jackan, skynda på
frukost, utflykt sen
Sno dig, Skrutt, ta på dig då
snart går vi in igen!

Mellanmål, sätt fart nu Skrutt
vi ska samlas ju
Se din pappa kommer, Skrutt
Det är bråttom nu

Hem igen, ät upp din man
snälla Skrutt, sno på!
Skrutt, du måste sova snart
kvicka på nu då!

Lilla Skrutt har alltid brått
jämt är hon på väg
hon får fänga som ett skott
med för stora steg


 av Finn Zetterholm

lördag 7 januari 2012

Presenttips!



Jag har förälskat mig lite i porslin från Rice och GreenGate. Fina färger, småblommigt och prickigt. För vem skulle inte bli lite extra glad att få maten serverad ur dessa uppläggningsfat, eller sommarsaften upphälld från den gula tillbringaren? Åtminstone jag! Ni kan ju lägga det på minnet! Jag menar, det är ju ändå bara sju månader kvar till min födelsedag ;-)

Göra om, eller inte göra om..

Det är ju frågan. Vi har egentligen bestämt att vi inte ska renovera när barnen är små och medan vi utöver föräldrapenningen lever på bara en lön. Men ibland kliar det i fingrarna. Att ta över en ensam kvinnas hus som barnfamilj blir lätt lite rörigt. Det finns inga hyllor i garderoberna. På toaletterna finns ingen förvaring. I hallen endast en garderob. Ja, ni hajar!?

De senaste två dagarna har vi filurat lite på hur vi skulle kunna förenkla vardagen till ett överkomligt pris. Vi har bestämt oss för lite nya badrumsmöbler, men de kommer till en början skruvas upp på befintlig våtrumstapet. Sen har jag drömt iväg om ett nytt kök, men det kommer nog att dröja tills dess. Vi har ju idéer om en del annat också. Som ett badrum på övervåningen, en inglasad altan och en hel del annat. Sen var det ju det där med tiden också..

fredag 6 januari 2012

Bara skit

Om det var någon som missade den svenska filmen Kronjuvelerna som visades på SVT i veckan och som inte har sett den, så rekommenderar jag er verkligen att se den. En gripande och känslosam film.

Jag vet att jag är überkänslig i jämförelse med de flesta andra, men jag tycker det är så tråkigt att minst åttio procent av alla filmer innehåller våld, hat, blod och vapen. Jag får ont i hela kroppen av att se sånt. Och jag mår dåligt. En tyst och lugn fredagkväll, som ikväll när barnen sover gott, så visar tvn ingenting vettigt. Ingenting som berör och ingenting man kan skratta åt. Fantastiskt tråkigt.

onsdag 4 januari 2012

Ett hus i skogens slut



Häromdagen hände det igen. Kan ni se det där röda huset som vi ser genom skogsdungen? Det är fint. Så fint! Men inte till salu. Det är i samma skick som många andra hus som jag får för mig att jag vill rädda. Som det här, de här, eller det här. Vilket skit. Men kanske tur ändå att det inte ska säljas med tanke på hur ofta de här impulsiva idéerna dyker upp numera. Och med tanke på att vi också redan har ett hus.

tisdag 3 januari 2012

S.O.L

 

Idag på väg till stan var jag tvungen stanna och ta en bild på solen. Mobilkameran är inte alltid något att hurra för. Men, det är så himla fint att se den igen. Solen!

måndag 2 januari 2012

Tidig julgransplundring



Nu är glada julen, slut slut slut.

Nu har vi kastat ut granen och allt förutom julgardinerna har tagt plats i lådorna i förrådet igen. På samma sätt som det är kul att stöka in julen så är det skönt att stöka undan den, tycker jag. Det känns som ett avstamp mot våren även om den fortfarande är långt borta. Jag föredrar riktig vinter framför slask och regn, men ingenting slår ju vår, sol och sommar.

Om inte vägarna är allt för dåliga ska jag imorgon eftermiddag bege mig till Umeå för att bara vara Frida. Men före det ska jag faktiskt på jobbintervju.

söndag 1 januari 2012

En god start

Brungräddat knäckebröd, rökt kryddlax och exotisk dressing. Bästa frukosten på länge!

Det är en kall och vintrig januarimorgon. Januari brukar vara den längsta månaden på året tycker jag, men det märks redan att vi går mot ljusare tider. Igår fick vi se lite sol och det tyder ju på att den finaste tiden av vinter snart är här.