lördag 31 december 2011

Gott nytt år!

 
Här hemma känns det ikväll som vilket annan kväll som helst. Vi har ätit lite god middag och skickat iväg några fina jätteballonger, men det är tveksamt att jag sitter vaken till tolvslaget bara för att. Fira nyår ordentligt hinner vi igen när barnen blivit större.

Tycker förresten ballongerna är ett bra alternativ till fyrverkerier. Jag tycker fyrverkerier kan vara vackert när det är ordnat. Men jag är vansinnigt rädd för de när det skjuts från höger och vänster efter att ett år ha blivit träffad i ryggen.

Nåja, vad jag ville var att önska er alla ett Gott slut och ett Gott nytt!

fredag 30 december 2011

Året var 2011



Året började med att vi fick ta bort lilla Kompis. Världens finaste katt!

I februari var det dax för ultraljud och vi fick veta att det var en lillebror som gömde sig i magen.

Mitt i en svacka bestämde jag mig för att börja blogga.


Vi förlovade oss.


I april var vi på husvisning!

Under våren drog jag runt på allt fler loppisar och kärade ner mig fullständigt i just det.

Den 16:e juni föddes han, Lillprinsen.

Sommaren var fantastiskt varm och fin..

..och E roades bäst vid vinbärsbuskarna.

Jag fyllde år.

I slutet av augusti plockade vi bär!


September bestod av efterlängtat trädgårdsarbete.



Sjukdomarna började härja i familjen!


November var rätt dyster och mörk, men frostig och vacker.


Jag drog igång några möbelprojekt. Avslutade.. ett iallafall.


Så blev det advent.


Och den här bilden beskriver december rätt så bra. Snö och vällingkok på gasolkök.

På väg till mig

 

Det här med beslut är verkligen inte min starka sida. Jag måste vela och fundera och vrida och vända på saker tiotusentals gånger innan jag har bestämt mig.

Den där kameran, som jag nu anser mig ha råd till, har jag inte köpt bara för att jag skulle kunna använda pengarna till en massa annat roligt.. och nödvändigt. Men igår fick jag ett kuvert av min farmor, innehållande en slant att köpa något kul för. Så delar av de har jag idag spenderat på hissgardinerna och prydnadsburen som jag funderat på alldeles för länge. Äntligen!

Spår i trädgården

På förmiddagen har vi varit ute och lekt. Så skönt med frisk luft efter alla sjukdomar! Det har kommit lite mer snö och då är det också lite roligare att vara ute igen! Mest spännande just nu är att hitta spår. Vi kan oftast hitta lite olika spår i trådgården. Det är rätt mycket djur som söker sig upp i trädgården på natten och idag kunde vi förutom små kattassar och fågelspår även hitta spår från rådjur, vessla och räv. Spännande tycker E som plumsar in i skogen och ropar efter Bambi och hans vänner.

tisdag 27 december 2011

Tre år

Ikväll bakas här tårta, för imorgon fyller vårt lilla hjärta tre år! Tänka sig, vad tiden går.

måndag 26 december 2011

Oväder

Det blåser.. och regnar. Men snö har vi rätt gott om och det torde inte bli grönt (som på många andra ställen) om inte ovädret håller i sig väldigt länge.

Vi har vaknat strömlösa men är tackochlov lite mer förberedda och har fixat med fler ficklampor. Jag känner mig inte heller inte helt ovan gasolköket längre. Men jag hoppas att detta inte blir långvarigt. Imorgon när T återgår till jobbet får allt, mer än gärna, vara återställt.

söndag 25 december 2011

En extra julklapp!

Jag brukar inte rimma på julklappar, men jag gav mig in i en julklappstävling med rim hos Selain. Och jag vann! Så nu väntar jag med spänning på detta fina armband.

Nu är det över

Vi hade en bra julafton! Lite lagom körig förmiddag, tomtebesök och alldeles för mycket mat. Så som det ska vara. Nu är julen över? Imorse fick jag vid ett ögonblick lust att plocka bort allt vad som heter jul. Jag har hellre pyntat och juligt före julafton för att sedan ladda om för ljusare tider så fort som möjligt. Men det känns nånstans också lite trist att det redan är över. Så julen får nog stå kvar lite till.. tills dess vi haft treårskalas och nyårshelg ialla fall.

fredag 23 december 2011

God Jul!



Från och med nu ignorerar vi det här med sjukstuga och laddar om för jul i stugan istället. Vi har haft full huggning här idag, men i rätt sansat tempo. Tomtegröt har kokats (till halva byn), havrekex har bakats, dukningen har påbörjats, barnen badats och det här med uppesittarkväll blev inte mycket av. Vi satte oss lagom till tredje bingot och nu skiter vi i resten och kryper till sängs. Imorgon återstår bara Janssons innan julbordet kan dukas efter Kalle Anka.


God Jul
(och kör försiktigt i jultrafiken)




onsdag 21 december 2011

Ett lager i taget

Vi har tjuvstartat på Paradisasken i år. Och jag har gått och väntat på att översta lagret ska ta slut så jag skulle kunna komma åt mina favoriter på det undre lagret. Men tji fick jag när det var dax att byta lager! Vi har visst inte samma åsikt om saken för T hade redan hunnit norpa de bästa godbitarna därifrån! Ett lager i taget -visst är reglerna sådana? Visst?

Bildkälla

Hej, mitt vinterland!

Jag kunde inte låta bli att gå ut och ta några bilder i vår snötäckta trädgård när jag läste om Emmas lycka över småsmå flingor som dalat i södra Sverige imorse. Referenser kan vara ganska olika :-) Huvudsaken är ju att vi alla är nöjda!





tisdag 20 december 2011

Att tala med okända

Häromdagen, samma dag som jag klippte mig, så pratade jag med flera för mig okända människor. Då började jag reflektera över hur olika det ändå är att bo i en stad och att bo såhär.

Det började hos frisören.
När jag hade klippt mig färdigt kom en äldre kvinna fram och sa "Åh, jag såg när du kom. Att du vågade klippa bort ditt långa hår! Men det blev jättefint. Verkligen jättefint!"

Sen var jag med lillen på vårdcentralen.
Jag satt ensam i väntrummet tills en äldre dam kom in. Hela väntsalen var tom men hon valde stolen bredvid mig och hennes första fråga var "Är det du eller barnet som är sjuk?" och sen gick hon igenom sin sjukdomshistoria.

I kön på Apoteket träffade jag en man.
Han började prata med V, drog till hans strumpor och gullade med honom. Han beklagade sig lite över väntetiden och sa sen "Jag tycker det är bra med roliga historier, ska jag dra några?"

Vid alla dessa tillfällen kände jag mig lite chockad men på vägen hem log jag för mig själv. Det är ändå rätt mysigt. Varför ska vi sitta stela och tysta och vänta på vår tur när man istället kan ge någon lite glädje? Kvinnan hos frisören hade inte behövt ge mig de orden, damen på vårdcentralen hade inte behövt vara nyfiken men hade heller inte fått lätta sitt hjärta om hon inte gjort det. Och mannen på Apoteket gav mig den dagens skratt.

måndag 19 december 2011

Så, sovgott!

Sitter här och bäljer i mig te och hoppas att hostan ska ge sig. Med granen inne och än mer fallande snö börjar det ändå kännas som att julen är på ingång. Det ska bli mysigt att få fira första julen hemma! Det är bara så ofantligt trist att vi inte kryar på oss! Nej, ikväll har jag ingenting kul att komma med. Jag tänker gå upp och lägga mig med barnen och hoppas på att vi får en god natts sömn och känner oss kryare imorgon.

lördag 17 december 2011

Mer jul

Lagom till fjärde advent fick granen flytta in från vedskjulet. Julen är verkligen barnens högtid. Jag kan minnas hur det kändes när vi klädde granen som små och E sprang så fort hon bara kunde för att få upp så många kulor som möjligt på kortast möjliga tid. Vi fick lite diskret sprida på pyntet sedan och medan jag tog mig an middagsmaten fortsatte hon tillsammans med T att utöka pyntet i resten av huset också. Mina kottar kom även dom till användning.

fredag 16 december 2011

Minus 25 centimeter



Att få barn är på alla sätt det största som hänt i livet. Jag trivs bra med att vara hemmamamma, så bra att jag många gånger överväger att inte börja jobba heltid igen. Men så ibland känns det som att jag nästan kvävs. Det händer när jag inte kommer mig ut för att bara vara jag, för att andas lite egen luft och göra saker för min egen skull. Eller när vi inte hinner vara annat än att bara vara praktiska och föräldrar.

Idag skulle jag tagit tåget till Umeå. Jag hade tänkt att dansa och träffa gamla dansanta bekanta. Jag saknar dansen. Så otroligt mycket. Förkylningarna här i huset har dock övertag och jag var tvungen att inse mina begränsingar. Istället åkte jag till frisören och klippte av håret.

E ska ändå få åka till sin faster ikväll och när lillen somnat ska här dukas upp götta framför tvn.

torsdag 15 december 2011

Bättre än knäck

Knäck i all ära, det hör ju jultraditionen till.. Men sedan några år tillbaka är den faktiskt ratad här. Det efter att T hittade ett recept (och ingredienser) vid ett besök på Apoteket. Det är ju rätt annorlunda(?) att hitta recept på Apoteket, men jag rekommenderar er att prova!

Receptet:
5 dl grädde
500g socker
5 msk sirap
2 msk flytande glukos
30 g smör
ca 50 g lakritsstång (som skall krossas)

Blanda i alla ingredienser och koka på ganska hög värme. Rör sedan inte för ofta. Vi häller kolan i knäckformar, men det går lika bra att hälla på en plåt och klippa bitar om man hellre vill det.

I startgroparna

Den gamla soffan är inburen och idag har jag lånat mig en värmepistol för att börja avlägsta den gamla färgen. Det kan nog komma att ta sin tid det här! Det är bara att hoppas nu att mitt tålamod räcker till så den blir färdig någon gång.

Hittade en signatur jag inte riktigt lyckats läsa ut, men färdig blev den i Åträsk den 6 mars 1894 och jag tror att efternamnet på snickaren är Johansson.

onsdag 14 december 2011

Julpost

Efter att ha slutat bort julfotot på barnen kläcktes en ny idé. I min vilda fantasi skulle våra nära och kära få egenhändigt gjorda julkort i form av små collage. Men jag insåg ganska fort att jag skulle behövt börja för flera veckor sedan för att få färdigt så många som skulle behövts.

Så det slutade med julkort från Ica. Men tanken var ju god. Och det är väl den som räknas?

tisdag 13 december 2011

Vår tomteflicka

För ett någon vecka sedan slutade jag bort att få till ett bra julfoto på barnen. Idag gjorde vi tappra försök att fånga vår tomteflicka efter lussefirandet. Jo, just det. Se hur det bra det gick..

En repa till

Det går verkligen bara runt här hemma. Inatt hade jag jordens frossa. Sov med långkalsonger, sockar, huvtröja och dubbla täcken och vaknade med 39 graders feber. Lilleman har åkt på ögoninflammation så vi har återigen sjukstuga här hemma. Men med lite alvedon och varma kläder ska vi nu bege oss på luciafirande på dagis. Det kan man ju inte missa!

måndag 12 december 2011

Årstiderna

Jag älskar överraskningar. Och post. Idag kom sambon in med ett paket från brevlådan som var till mig. Överraskningspost! Lotta, som hade läst om min jakt på årstidsbilder skickade mig en äldre bok med superfina bilder i. Jag vet inte om jag har hjärta att klippa sönder boken för att göra tavlor, men användas ska den. Tusen tack!

söndag 11 december 2011

Tid för inspiration

Jag borde sova. Jag får alldeles för mycket idéer när jag är vaken ensam!

Kommer ni ihåg den gamla soffan jag fick? Imorgon innan det faller ytterligare nån decimeter snö ska jag ta hjälp och kånka in den i källaren. Det blir en säng utav den. Jag kan riktigt se hur fint det kommer att bli den dagen den står färdig. Först måste vi bara få ut den från förrådet...

Jag har kärat ned mig i de här krukorna. Synd att det nästan är 20 mil till närmaste blågula varuhus. Det blir dyra billigkrukor det. De här hissgardinerna har jag också fallit för. Kanske elbolagets ersättning för strömavbrottet kan finansiera delar av allt jag hittar ikväll :-)

Skolplanscherna som jag sökt men inte hittat, har jag nu funnit i nyreproduktion i miniformat. Det kan duga tillsvidare! Jag borde ge mig nu, men ska fortsätta en stund till. Sen är det bara att hoppas att T godkänner alla mina påhitt imorgon när han vaknar!

Ta till flykt

Vilken helg vi har haft! Fredagens snöoväder ställde til med strömavbrott vid 17-tiden. Det hade blinkat i lamporna hela dagen så helt oförberedd var jag inte, men att vi sedan skulle vara strömlösa i 26 timmar hade jag inte riktigt räknat med. Jag trodde inte sånt hände idag. Så avsides bor vi ändå inte!



Gårdens häggmisplar ligger på marken och i skogen har vi hört hur träd gått sönder. Vällingvatten har vi fått värma på gasolkök och ätit har vi gjort runt en massa värmeljus. Mysigt en stund.. men inte hur länge som helst.

T har jobbat i helgen så jag var dessutom ensam hemma med barnen. Som tur var hade vi eldat så huset var varmt. Lillen var relativt nöjd och ovetandes men när vi vaknade på lördagsmorgon blev E orolig och ledsen. T hade då åkt på jobbet igen och vi gick ut och lekte redan efter sju. Vid tiotiden var jag grymt less och på väg att packa för att åka till mina föräldrar. Vi fick då att svärfar hade ström och blev hämtade för att tillbringa resten av dagen där.

Strömmen var tillbaka vid 18.45 igår, men jag valde ändå att stanna hos svärfar med barnen över natten. Men nu är vi hemma, adventsstakarna lyser, diskmaskinen går och kaoset som blivit ska snart röjas undan.

lördag 10 december 2011

Okej, nu räcker det..

Här är strömlöst sen igår eftermiddag. Mobilteckningen svajar och snart dör telefonen. Tack, men det räcker med snö nu!

fredag 9 december 2011

Med keps och horn

Som vi väntat på snö och nu öser det ner! Verkligen öser ner. Det blinkar i lamporna emellanåt och jag hoppas innerligt att vi får ha strömmen kvar nu när jag är ensam hemma med två barn.

E fick göra vinterns första snögubbe imorse. Den skulle ha keps och horn. En Älg-edition. Det är lite häftigt hur hon tagit till sig det här med pappas intresse, trots att hon aldrig varit med. Hon bläddrar i pappas tidningar, tror sig se spår ute, hon hör hundar som skäller (och de skäller givetvis på älg) och är helt inne på pappas spår att skaffa en älghund.

torsdag 8 december 2011

Risbräck med polka

Här kommer ett enkelt tips på julgodis! Ett tokenkelt sådant. Risbräck med polka.

Det tog mig inte många minuter och smakar toppen! Vad som behövs? En chokladkaka med polka (eller nån av alla andra tusen sorter som finns) och så puffat ris. Några minuter i vattenbad för chokladen och sen i med riset. Klarrt! :-)

Ett puder i vitt