fredag 30 september 2011

Förberedelserna klara



Imorgon är det dop för lillen! All familj från Umeå kommer åkandes och vi ser fram emot att samla all vår släkt till dopdagen. Huset är städat, kläderna strukna och förberedelserna klara.

De senaste dagarna här hemma har gått i stressens tecken. Vi har jobbat för att komma i ordning allt mer och när ivern väl infinner sig är det bara för mig (och T) att hänga med :-) Jag har flyttat möbler runtrunt än en gång, upp på övervåningen, ner i källaren och ja, fram och tillbaka. Sen har jag sökt fram fönsterlampor och ljuslyktor, för nu behövs det verkligen när kvällarna är bäcksvarta. Men nu ska jag släcka ned och göra resten av familjen sällskap. Godnatt.

tisdag 27 september 2011

Det blir inte enklare

Det kan vara kul att slå in presenter i dyra, fina omslagspapper. Men jag tycker att det här funkar minst lika bra! Om inte alltid, så i alla fall i nödsituation. Mycket bättre än den väl beprövade aluminiumfolien.

måndag 26 september 2011

Åsikten

Jag förstår att många som bloggar använder sin blogg till att provocera folk. Det finns säkert anledning till det. Många läsare och reaktioner. Jag är en av dem som reagerar! Till vardags kanske jag upplevs som en slätstruken person. Lugn som en filbunke, men jag har mer under ytan. Jag bär känslor, kanske främst frustration, utan att dela med mig. Men nu kommer det :-) Just den här gången handlar det om barn.

Igår visade Claras sin son som var klädd i rosa klänning till kalaset. Och det blev ramaskri i hennes blogg. Hon får klä honom precis hur hon vill, men jag ser inte anledningen till att försöka göra alla lik. Jag tror att det är femninismens och jämlikhetssträvandets baksida. Ett lika värde och lika lön behöver för mig inte innebära att kvinnnor ska våga vägra raka sig under armarna. Eller att pojkar ska ha klänning.

I en annan blogg skriver en tjej att det inte alls är farligt att röka under graviditeten. Hon har ju gjort allt hon kunnat för att sluta och det finns ju faktiskt dom som får friska barn fastän de har knarkat, druckigt alkohol och rökt mycket mer än vad hon gjort. Dessutom verkar barnet friskt. Men! Barnet är inte ens fött!!!

En tredje blogg, där föräldrarna inte vill påverka barnen väljer de att lära sina barn att de är barn och inte ett kön, de klär sönerna i klänning och lär barnen att det är fel(!) att äta kött. Hur uppfostrar man då barnen till att bli sin egen? Är det bara i vissa frågor man inte ska påverka dem?

Jag kanske borde sluta läsa andras bloggar, det vore nog lugnast för psyket.

söndag 25 september 2011

Att provoceras

Jag önskar att jag lyckades skriva ner alla mina åsikter om det här utan att det bara blev rörigt. För att varje gång den här diskussionen dyker upp blossar massor av irritation upp. Jag skriver några rader, men lägger sedan ner. Det kommer. Ni ska gärna få veta! Men jag tänker sova först.

En bra grund

Rabarber, hallon, blåbär, röda vinbär, jordgubbar, grovhackad choklad, eller blåbär. Jag tror att jag delat med mig av det här receptet tidigare, men det är världen enklaste grundrecept. Det verkar som om bara fantasin sätter gränser, för jag har då aldrig hittils misslyckats!

Rör hastigt ihop 2 ägg och 2,5 dl socker. Tillsätt 2,5 dl mjöl och 75 g smält smör. Smörj och bröa en springform och häll i smeten, strö därefter över önskad smaksättning. Grädda i 175 grader i ca 25 minuter.

Klart!

Frisera, klippa och flytta



Vi har precis skickat T på arbetet efter en ledigvecka tillsammans. Dessa veckor går alldeles för fort. Eftersom jobb präglar de andra två av tre veckor så har vi alltid upp-över-öronen med saker vi tänkt göra, men som inte blivit av. Sen styr ju även två små viljor vardagen med deras mat och sovklockor.

De senaste dagarna har vi alla pysslat ute. Lilleman sover gott i höstvädret och E springer lyckligt runtrunt. Vilken skillnad det blivit för henne som i våras var överlycklig bara över att springa på loftgången! Jag och T har försökt fixa i trädgården. Det är inte alldeles enkelt att veta hur man vill ha det. Och det är ännu svårare att veta hur man ska beskära, klippa ned och förbereda allt för vintern såhär första året som husägare. Men det är kul också! Vår tomt gränsar till en skogsdunge där vi nu röjt undan sly och buskage så det förhoppningsvis blir lite öppnare till nästa år. Växter och buskar har friserats, flyttats och klippts ned. Till helgen kommer ett lass matjord till pallkragarna och redan imorgon ska vi sätta två rönnplantor. Jag ser redan fram emot nästa sommar, det ska bli spännande att ta tag i gården på riktigt då.

torsdag 22 september 2011

En gammal trotjänare




När vi flyttade hit köpte jag en gammal elmangel för en tvåhundring av den äldre kvinnan vi köpte huset utav. Det är något visst att lägga sig i manglade lakan men det har aldrig hänt hos mig sedan jag flyttade hemifrån. Men ikväll så startade jag mangeln för första gången och började att mangla alla lakanen i linneskåpet. Det blir så fint så, och tänk vad prydligt och snyggt det kommer bli i skåpet sen när allt är färdigt! Dessutom är det riktigt rogivande att stänga in sig i tvättstugan en stundför sig själv :-)

Hej igen

Vi är hemma igen efter en minisemester. I måndags åkte vi hela lilla familjen till mina föräldrar ovanför Umeå. Där har vi passats upp och haft trevligt några dagar. Bjudits på god mat, badat ute i poolen i regnet, träffat min farmor och mycket mer. Det är fint att komma hem, jag trivs så bra där uppe. Men på väg ner längtar jag alltid hem hit igen. Jag får plocka det bästa från två världar.

söndag 18 september 2011

Sommaren i repris











En god morgon

Idag är det en riktigt bra söndagsmorgon. Det är bara jag, katten och lilleman hemma. De två sistnämnda har vilat i soffan så jag efter en välförtjänt sovmorgon kunde äta en riktig långfrukost framför Nyhetsmorgon. Jag hade planer att hinna massvis med saker, men nu har jag bestämt mig för att bara sitta stilla. Om en timme ska jag hämta hem E från sin faster och sen kan vi börja räkna ned timmarna tills T kommer hem för ledigvecka.

fredag 16 september 2011

Fredag

Det är verkligt höst ute! Gräset är nu snart täckt av gula löv och temperaturen sjunker. Inatt varnar de för köldgrader och frost. Vintern får gärna dröja, men hösten är rätt härlig ändå. Jag tycker om att klä mig lite extra, med halsdukar och jacka och så länge jag får vara inne tycker jag mörkret är mysigt det också. 

T fick ta med lite mossa hem efter älgjakten och jag har nu planterat lite ljung i zinkkrukorna på trappan. Nu längtar jag tills jag kan börja tända ljus i utelyktorna också!

torsdag 15 september 2011

Hemma hos


Jag har fått lite önskemål om att få se hur vi bor. Och jag har tagit bilder i de rum där katastrofen inte var total och där städivern orkade ta vid. Men nej, det blir inget hemma hos. Vi har ju, som sagt, inte kommit i ordning. Det saknas möblemang och nästan ingenting har kommit upp på väggarna ännu. Och även om vi känner oss som hemma här har vi inte hunnit sätta vår egen prägel i huset. Så ni får gott vänta :-)

Drömmar

Jag drömde en jobbig dröm inatt. En sån som man inte vill minnas. Jag är av den sorten som minns drömmar väldigt tydligt och det kan i många fall vara festligt. Andra gånger påverkar de hela min värld ett tag. Jag kan vakna i total förvirring och undra vad som egentligen hör till verklighet och vad som är dröm. Imorse vaknade jag faktiskt med lättnad. Men jag kan istället inte låta bli att undra varför jag fortsätter drömma sånt som gör ont.

onsdag 14 september 2011

Vem där?

Det är inte bara på morgonen när man ser ut som sju svåra efter bristande sömn, med påsar under ögonen, ett råttbo i håret och med gårdagens smink i hela ansiktet som jag ryggar för mig själv.

Nej, jag ryggar var eviga kväll också. Varenda gång jag går mot ytterdörren. Utebelysningen tillsammans med min skugga lurar mig och jag blir vansinnigt rädd varje gång. Men snart kanske poletten faller ned!

Ytterligare nostalgi

tisdag 13 september 2011

En innefixardag

Det är riktigt höstrusk idag! Jag tycker regn är rätt mysigt, med rätt kläder går det ju vara ute, eller så kan man passa på att få saker gjort inne. Idag ställde jag in alla planer och försöker fixa lite hemmavid. Lilleman sover så gott i smattret mot altantaket och E leker på dagis några timmar.

När vi flyttade in hade vi mycket god hjälp. Men saker hamnade kanske inte riktigt på platser jag hade tänkt. Jag roar mig med att plockat om och plockat runt i skåp och flytta lite möbler. Man får väl ta det allt eftersom, så till slut har vi nog (kanske?) kommit i ordning.

Flugjakt!

Håller på bli tokig på alla dessa flygfän (fruktflugor?) som invarderat vårt hem. De har bosatt sig både i köket och badrummet och jag försöker med allt för att bli kvitt dem. Är det någon som kan komma med ett tips som verkligen funkar? Nu har jag testat flera va de jag hittat på nätet, utan framgång.

Idag kör jag med en blandning av ättika, saft, lite socker och diskmedel. Hoppas att det ska funka!

söndag 11 september 2011

Älgjakt

Nu är det jakttider! Plötsligt är det mer liv och rörelse på byn före klockan sex än vid tiotiden på helgmornarna. Det är en intensiv tid på året och jag kan inte riktigt tycka om den. Men man kan ju inte dela alla intressen. Egentligen är det kanske tur att man inte gör det. Och förhoppningsvis får vi lite vilt till frysen innan det är över.

T säger att det här är den bästa tiden på året. Jag földje med i fjol för att övertygas, men var less och tog bilen hem redan vid lunch. Att sitta på pass var inte min riktigt grej. Ändå funderar jag på att ta jägarexamen, bara för att. Om det inte vore för skjutningen hade jag säkert redan gjort det. Jag har så usel teknik. Kommer den dagen garanterat bli utskrattad när jag kommer till skjutbanan och inte kan blunda med ett öga! Men det kanske man kan bjuda på? :-)

lördag 10 september 2011

Fler koppar!

Visst fanns det saker på dagens auktion, men jag har så mycket mycket icke påbörjade projekt ståendes här hemma, så jag åkte nästan tomhänt hem. Åttio kronor fattigare men med en tallrikshylla, en skål och några utländska tekoppar. Gissningsvis från 50-talet.

Bland alla mina projekt här hemma står det bland annat en gammal gustaviansk soffa som jag planerar att göra om till säng. Två par stolar som ska målas, ett vitrinskåp att ta tag i och mycket mycket mer. Så det var nog lämpligt att låta andra handla idag! :-)

fredag 9 september 2011

Locket av

Jag har slagit mig ned i soffan, stängt tvn och tagit locket av göttburken. Ikväll är T hemma. Han har visserligen somnat och så även barnen. Men det gör mig ingenting. Det är tyst. Jag känner mig ganska knäckt efter veckan och ska passa på att även jag göra en tidig kväll. Jag planerar för att packa in barnen och ge mig iväg på auktion imorgon. Om natten varit hyfsad och om vädret tillåter.

onsdag 7 september 2011

På en tur

Imorse  bestämde vi oss för att åka iväg en sväng. Jag har aldrig åkt så mycket småvägar tidigare som senaste åren, men här verkar det vara vanligt förekommande att åka ut på en tur. Ut för att se på naturen, sjöar och vatten, spana efter vilt eller titta på fina gamla hus. Vilken tur då att vi hela familjen trivs i bil!

Vårat mål var Sollefteå, där T kikade på en bil som vi inte köpte. Jag såg, förutom alla fina hus, loppisskyltar. Överallt. Det har blivit som en drog! och jag önskade att vi hade mer tid. Det kan tänkas bli en heldagstur bara för loppisar framöver, men då tar jag nog med nån som delar intresset.

Hem körde vi efter en fika på ett café. I hellregn. Höstens hittills värsta, tror jag.

tisdag 6 september 2011

Ett ögonblick

Imorse samlades vi alla i storsängen för att säga godmorgon och kramas lite innan vi gjorde morgon. Jag kände hur mycket som helst och har tänkt på den stunden hela dagen. Tänk att dom är mina - hela högen!

Det står stilla

 
Det står ganska stilla här just nu. T jobbar sena kvällar och jag är ensam med barnen. Trädgårdsarbetet står stilla, liksom mycket annat. Men jag har inte brist på idéer och projekt! Snart är jag på gång igen!

söndag 4 september 2011

Mo Marknad

Jag och E lämnade gossarna hemma i förmiddags och åkte till Moliden för Mo historiska marknad. En marknad med i princip bara egenodlat, hembakat och hantverk. Det var mitt första besök och jag blev förvånad över hur mycket hjärta som låg bakom.

Vi kikade runt, köpte lite hällakakor och åt våfflor men mest populärt var de här små bedårande små killingarna. Bara en vecka gamla. E hade väldigt svårt att slita sig ifrån dem och det var det enda hon tyckte vi skulle köpa på marknaden. Men så fick hon syn på jättemorötterna och nöjde sig med en sådan istället!

Gröna tomater

Mina körsbärstomater hann inte bli klara i år. Nu är det för kallt ute så jag plockade in dem igår. Har hittat recept på inlagda gröna tomater och syltade tomater, men det är inget jag känner för. Kanske har ni tips på annat? Tills vidare har jag lagt dem tillsammans med äpplen i en skål i fönstret och hoppas få dem att mogna på så vis. Jag får hoppas på bättre tomatlycka till nästa år!

lördag 3 september 2011

Morgonstund


..har guld i mun? Nja, jag hade hellre sovit lite till men det blev rätt okej med sömn inatt. Strax före 06 ville dock prinsen upp. Det ser höstigt ut ute med morgondimma och det är alldeles tyst i huset. Jag har hunnit stryka lite gardiner, starta en tvätt och nu ska jag sätta mig i lugn och ro med lite frukost.

fredag 2 september 2011

Tur och retur

Vi är hemma igen efter en heldag med en resa t/r till Umeå med tåget. Det blev en lyckad dag men vi är alla trötta nu! Det är bara att hoppas att lilleman som sovit hela dagen fortsätter sova även inatt. Sovgott!

torsdag 1 september 2011

Höst i luften

Hösten känns välkommen i år. Men det känns nästan som jag missat sommaren i år! Att ha hus och två barn är så stort för mig. Hur intensiv sommar vi än haft är det i särklass den bästa hittills! Jag skulle göra om det. Är barnsligt tillfreds med livet och jag menar det verkligen.

Idag har vi påtat i trädgården. Det är så kul! Vi har fortsatt med att klippa buskar och snart kan omplanteringen av jordgubbslandet börja. Några vindsivor har fått färg och T har bakat den godaste äppelpaj jag hittills smakat. Jag ska mer än gärna dela med mig av receptet. En annan dag. Nu ska jag göra kväll, för imorgon väntar en dags resande. Det blir t/r till Umeå över dagen.